Golte: téli mesevilág a szlovén hegyek között, ahol síelni is lehet

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Golte: téli mesevilág a szlovén hegyek között, ahol síelni is lehet

Feltöltve: 2019-12-27

Ez mindenki számára igazi bakancslistás hely, mindössze 4 órányira Budapesttől.

A magyar határtól alig kétórányi autóútra található szlovén síparadicsom, Golte évről évre egyre népszerűbb a magyarok körében. A hegytetőn épült szálloda, a Golte Hotel & Mountain Resort vendégeinek máris a 25 százalékát honfitársaink teszik ki, így a szálloda honlapja magyarul is olvasható.

A hatalmas érdeklődés egyáltalán nem meglepő, hiszen a hegyi szálloda hangulata és szolgáltatásai egyedülállóak a térségben. A hotel mellett elterülő, a szlovén Alpok egyik legbámulatosabb, 50 éves tradícióval rendelkező sípályáját többször is az ország legjobbjának választották kategóriájában.

December második hétvégéjén 40 centiméteres hóval köszöntött be a síszezon a Magyarországgal szomszédos Szlovéniában, és az elsők között nyílt meg a goltei sípálya, ahol 6 lifttel, 12 kilométernyi különböző nehézségű pályával, oktatással és síversenyekkel várják a téli sportok szerelmeseit, kiemelten fókuszálva a magyar vendégekre.

A sírégióban 1300 és 1600 méteres tengerszint feletti magasságban síelhetünk, miközben gyönyörködhetünk a Savinja völgy bámulatos panorámájában. Goltét az elmúlt évben többször is az ország legjobb közepes méretű síkomplexumának választották, amely novembertől egészen március végéig üzemel, így összesen több mint 120 napon át élvezhetik szolgáltatásait a vendégek.

Golte azért is különösen népszerű a magyarok körében is, mert nemcsak a profik, hanem a kezdők is megtalálják a számításukat, hiszen itt kiváló síoktatók útmutatásai alapján sajátíthatják el a síelést. Sőt, a szálloda mellett játszóteret alakítottak ki a gyermekeknek egy 50 méter hosszú varázsszőnyeggel. A játszótéren a gyermekek megtanulhatják a síelés alapjait és biztonságosan ereszkedhetnek le a lankás lejtőn. A játszótéren persze a hagyományos játékok is megtalálhatók, hogy még szórakoztatóbb legyen az élmény.

Az autóval érkezők a völgy alján parkolhatnak le, ahonnan egy nagy sífelvonóval juthatunk el a négycsillagos Golte Hotel & Mountain Resort bejáratához, közvetlenül a sípályák mellé. A csodás fekvéssel rendelkező szállodát 2011-ben építették, 54 szobájával, wellness részlegével és kültéri medencéjével nem csak a hegyek, de a wellness szerelmesei számára is vonzó hely.

A hotel egy négymillió eurós beruházás keretén belül idén adott át 32 új apartmant is, melyek 4-12 férőhelyesek, alapterületük pedig 44 és 210 négyzetméter között mozog. Akik az apartmanban éjszakáznak, ingyen vehetik igénybe a szálloda összes szolgáltatását.

Golte rendkívül büszke a völgy kulináris csemegéire, így a környék specialitásának számító kolbászra, amit helyi disznóhúsból készítenek, és alpesi levegőn szárítanak.
A síkomplexumban emellett megkóstolhatjuk az itt termesztett malátából készült kézműves sört, a Goutart.
A Goltea szintén különleges ital: olyan tea, amelynek alapját goltei gyógynövények adják. Emellett kifogyhatatlan a helyi desszertek tárháza, továbbá az itteni alpesi méz, amit minősége miatt nagy becsben tartanak.

A szállodától 10 percnyi sétára találjuk az 1896-ban épült Mozirje kunyhót, amely a hatodik legrégebbi menedékház Szlovéniában, most vendégfogadóként üzemel, és fantasztikus kilátás nyílik teraszáról a völgyre és a városra.

A goltei felvonólift aljától mindössze ötpercnyi autóútra érjük el a mesés mozirjei virágparkot, amit a karácsonyi időszakban másfél millió világító lámpával díszítenek fel a gyerekek legnagyobb örömére. A kirándulás közben ebédeljünk meg Mozirje városka legjobb éttermében, a Lesnikában, amelynek fiatal csapata a legfinomabb helyi fogásokat teszi a vendégek elé.